Nieuws

Personenportal Netwerk Oorlogsbronnen

Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met erfgoed- en herinneringsorganisaties aan één landelijke online zoekingang op informatie (primaire en secundaire bronnen) over personen uit de Tweede Wereldoorlog in het koninkrijk der Nederlanden. Een pilotversie van de Personenportal WO2, waarbij testsets van in totaal ruim 360.000 namen uit verschillende collecties zijn gekoppeld, is geslaagd. Dat betekent dat het Netwerk Oorlogsbronnen met partners verder gaat met de ontwikkeling van de toegang op personen. Bekijk hier de presentatie van de pilot en lees het rapport van Kennisland over de juridische (on)mogelijkheden voor het verwerken en publiceren van deze gegevens.

Open Call voor innovatieve internetprojecten

Het SIDN-fonds geeft je de mogelijkheid om een aanvraag voor financiering in te dienen. Per jaar zijn er twee open calls voor innovatieve internetprojecten en één call voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten. De najaarscall staat open voor alle internetprojecten die aansluiten bij de doelstellingen van het SIDN-fonds. Daarnaast is er extra aandacht voor projecten die privacy EN veiligheid combineren. Lees meer op de site van het SIDN-fonds!

Definitieve versie 2.0 van RODIN is uit!

De eerste versie uit 2010 heeft furore gemaakt als bruikbare rode draad door het woud van (inter)nationale wet- en regelgeving en normen. Met behulp van het toetsinstrument RODIN kon op relatief simpele wijze inzicht worden gekregen in de vraag: zijn wij als gemeente of andere overheid klaar voor digitaal archiveren? Zo niet, wat moet er dan nog gebeuren?
Door de vele ontwikkelingen in praktijk, wet- en regelgeving en normeringen van digitaal archiveren was een versie 2.0 nodig. Eerder dit jaar verscheen op deze plek een oproep om te reageren op de concept versie van RODIN 2.0. Daarop zijn heel veel reacties binnengekomen, die in de definitieve versie zijn verwerkt. Wij hopen hiermee weer een up to date toetsinstrument voor administraties, archiefinspecteurs, auditors en informatieprofessionals te kunnen bieden.

Download hier RODIN 2.0.

Handreiking periodieke hotspotmonitor

‘Hotspots' zijn gebeurtenissen waar het handelen van de overheid en de samenleving elkaar intens raken. Het gaat om gebeurtenissen die maatschappelijke beroering veroorzaken, van bijzondere betekenis zijn voor de inwoners en in de media veel aandacht hebben getrokken. Vanuit cultuur-historisch perspectief is het van belang om de archieven over hotspots veilig te stellen en te bewaren. Hoe dat aangepakt moet worden staat in de Handreiking Periodieke hotspot-monitor decentrale overheden.

Aanmelding van kandidaten Victorines

Win € 2000 met je publicatie, € 1500 met een innovatief initiatief of € 1000 met je scriptie! Stel jezelf of je collega kandidaat voor een van de 3 Victorines. Doe zelf mee of draag iemand anders voor uiterlijk op 29 september 2017. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het KNVI congres 2017 op donderdag 9 november in Nieuwegein. Sinds 1978 looft het Victorine van Schaickfonds | KNVI jaarlijks de Victorines uit. Met de prijzen willen we publicaties en vernieuwing in het informatievak stimuleren.

29 september De Master spreekt.....privacywet 2018 AVG

Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in alle EU-lidstaten van toepassing. Alle organisaties in de publieke en private sector worden geacht om vanaf die datum hun bedrijfsvoering met de AVG in overeenstemming te brengen. De AVG kent een hoop nieuwe verplichtingen, waaronder de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming, documentatieplicht, het uitvoeren van Privacy Impact Assessments en het toepassen van Privacy by Design en Privacy by Default. Wat houdt dit volgens de wetgever precies in? Welke concrete aanknopingspunten biedt de huidige en toekomstige wetgeving?

Op vrijdag 29 september 2017 organiseert Hogeschool Utrecht van 14.30 tot 17.00 uur 'De Master spreekt.... privacywet 2018 (AVG)' op de locatie van de HU aan de Koningsbergerstraat 9 in Utrecht.

Nadat Natascha van Duuren vanuit een juridisch perspectief kort is ingegaan op de nieuwe verplichtingen die voortvloeien uit de AVG, zal Richard Claassen vanuit de praktijk en vanuit zijn jarenlange ervaring vertellen hoe een gestructureerde Privacy by Design methode gaat helpen om een organisatie met een complex ecosysteem, aantoonbaar privacy-vriendelijk en -compliant te maken.

Aan het evenement zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie en aanmelden

 

Subsidiewijzer digitalisering

DEN geeft een overzicht van actuele subsidiemogelijkheden voor digitalisering van cultureel erfgoed. Hiermee wil DEN cultuur- en erfgoedinstellingen helpen snel de weg te vinden naar geschikte fondsen voor digitalisering en vernieuwing van diensten in Nederland en Europa. Lees verder op de pagina Subsidiewijzer

9 november KNVI Jaarcongres 2017

Dit jaar organiseert KNVI op 9 november in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein het Jaarcongres. Dit jaar is het thema: Informatie = m8. Schrijf je nu in voor het congres.

We leven in tijden dat het belang van informatie dagelijks toeneemt. Zaken als ‘alternatieve feiten’, ‘betrouwbaarheid, ‘authenticiteit van informatie’  ‘fake nieuws’, ‘de invloed van grote informatieverzamelaars zoals Facebook en Google etc.’ en bronnengebruik beheersen dagelijks het nieuws. Daarmee lijkt ook de macht van diegene die informatie verzamelen, beheren en verspreiden toe te nemen. Wat is de rol van de Informatieprofessional in deze ontwikkeling?

Door het samengaan van de verenigingen KNVI, Ngi-NGN en SOD is het congres groter dan voorheen! Het Jaarcongres opent en sluit af met een plenair programma, met onder andere de sprekers Marietje Schaake, René ten Bos en Rik Maes. Gedurende de dag kan de congresganger kiezen uit vijftien tracks met interactieve workshops en presentaties. Aan bod komen onder andere datavisualisatie,  jonge talenten, digitaal denken, de betekenis van IBM Watson voor ons vakgebied, actuele ontwikkelingen als blockchain en nog veel meer. Bekijk hier alle tracks en sessies.

Thema: Informatie = m8
Waar: NBC Congrescentrum Nieuwegein.
Wanneer: donderdag 9 november, 9:00 – 18:00 uur
Informatie: www.congres.knvi.info


Meld je aan voor het congres Informatie=m8 via de website: http://bit.ly/KNVIcongres
Volg het KNVI Jaarcongres ook op Twitter: #KNVI17
Houd de congreswebsite ook in de gaten voor de laatste informatie!

TIP: tot en met 8 september geldt er een early bird tarief. De prijzen zijn hier te vinden.

Uw mening over ISO 13008

Gebruikt u de ISO-standaard 13008? De ISO-commissie bereidt een herziening voor en is benieuwd naar uw mening over deze standaard voor migratie en conversie.

Bij deze dan ook een oproep aan gebruikers van deze standaard om aan te geven wat volgens hen zou moeten gebeuren. Indien het oordeel is dat de standaard ingetrokken dan wel aangepast dient te worden, is een (korte) onderbouwing benodigd. Reageren kan tot 1 augustus a.s. De verzamelde input wordt geïnventariseerd en meegenomen in het oordeel van de NEN commissie richting de ISO.”

Reageren kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier leest u meer over deze oproep

 

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht