Nieuws

Archivering by design: theorie en praktijk

Op 5 december is er in Den Haag een bijeenkomst 'Archivering by design: theorie en praktijk'. Deze bijeenkomst is bedoeld voor DIV- en archiefexpert die zich willen verdiepen in de betekenis en implicaties van archivering by design. Hoe veranderd de functie, het ontwerp en onderlinge relaties van werk- en archiveringssystemen, hoe werken de ontwerpers van beide systemen samen en welke nieuwe kennis en vaardigheden hebben ze hiervoor nodig? Op deze pagina leest u daar meer over. Let op: aanmelden is verplicht!

 

Lobby Auteursrecht

 

KVAN/BRAIN schaarde zich achter een brief die de erfgoedbrede Werkgroep Auteursrecht opstelde in reactie op het voorstel van de Europese Commissie voor een Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt (DSM-voorstel).

 

De voorgestelde artikelen 7, 8 en 9 over het gebruik van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde werken die out-of-commerce zijn door culturele erfgoedinstellingen impliceren een vorm van Extended Collective Licensing. Dit zal, mits goed geregeld, veel van de problemen kunnen oplossen die samenhangen met de rechtenclearing van OoC-werken in onze collecties. Om goed te kunnen werken, vinden KVAN/BRAIN en de andere ondertekenaars nog wel een aantal belangrijke aanpassingen noodzakelijk.

Leren Preserveren?

Werkt u bij een collectiebeherende instelling en wilt u meer kennis van het duurzaam toegankelijk houden van digitaal erfgoed? Neem dan deel aan de basiscursus Leren Preserveren, die het Netwerk Digitaal Erfgoed, de NCDD en Het Nieuwe Instituut hebben opgezet. In februari start de voorjaarsronde met lesdagen op 6 februari, 13 maart en 17 april in Den Haag. De cursus is daarnaast ook in een online zelfstudievariant te volgen.

Hier leest u meer over de cursus Leren Preserveren

Input gevraagd voor nieuwe website KVAN/BRAIN

KVAN/BRAIN werken aan de integratie van de websites van beide verenigingen. Daarbij wordt jullie input zeer op prijs gesteld. Daarom vragen we een paar minuten van je tijd om een korte vragenlijst in te vullen. Ook zoeken we mensen die in de eerste helft van 2018 de nieuwe site willen testen. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Archives in Liquid Times. Mini-symposium met S@P-jaarboek

Onder de titel Archives in Liquid Times vindt dinsdagmiddag 12 december een mini-symposium plaats, met aan het einde de presentatie van het nieuwste digitale Jaarboek van de Stichting Archiefpublicaties. Martijn van Otterlo, Geert-Jan van Bussel en studenten archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gaan in op de betekenis van archieven in de digitale wereld van vandaag, en de betekenis van de digitale ontwikkelingen op archiveringsfuncties. Lees meer op de pagina van S@P

Reinwardt Academie zoekt stageplaatsen

De stageperiode van de tweedejaarsstudenten loopt van 29 januari tot en met 11 mei 2018. Naast de werkzaamheden voor de instelling, krijgt de student vanuit de opleiding opdrachten op het gebied van publieksonderzoek, organisatiekunde, en erfgoedtheorie. Hiermee laten wij de student vanuit een professionele invalshoek kijken naar de beroepspraktijk. Er is gekozen voor een geïntegreerde aanpak tussen werken en leren. De student verricht circa 30 uur per week werkzaamheden voor uw organisatie en besteedt ongeveer 10 uur per week aan opdrachten vanuit de academie. Voor vragen kunt u contact opnemen met stagecoördinator Mirjam Wijnands via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees meer in het document Informatie tweedejaarsstage bachelor Cultureel erfgoed op de website van de Reinwardt Academie.

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht