Nieuws

Uw mening over ISO 13008

Gebruikt u de ISO-standaard 13008? De ISO-commissie bereidt een herziening voor en is benieuwd naar uw mening over deze standaard voor migratie en conversie.

Bij deze dan ook een oproep aan gebruikers van deze standaard om aan te geven wat volgens hen zou moeten gebeuren. Indien het oordeel is dat de standaard ingetrokken dan wel aangepast dient te worden, is een (korte) onderbouwing benodigd. Reageren kan tot 1 augustus a.s. De verzamelde input wordt geïnventariseerd en meegenomen in het oordeel van de NEN commissie richting de ISO.”

Reageren kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier leest u meer over deze oproep

 

Congres Smart Cities 2.0: van data naar beleid

Grote maatschappelijke ontwikkelingen stellen steden voor grote vraagstukken. Vraagstukken rondom verstedelijking, klimaatverandering, arbeidsparticipatie, mobiliteit. Met Big Data kunnen steden steeds meer inzicht krijgen in bedreigingen en kansen die tot oplossingen voor de vraagstukken kunnen leiden.

 • Welke data heeft u nodig om van uw gemeente een ‘Smart City’ te maken.
 • Welke Smart City toepassingen zijn er in andere gemeenten ontwikkeld en wat kunt u ermee?
 • Experimenten zijn er te over, maar hoe zorg u ervoor dat de opgedane ervaringen leiden tot nieuwe kansen, nieuwe producten en diensten en tot nieuwe waardecreatie.
 • Hoe kan analyse van data leiden tot nieuw beleid in de publieke sector?

Doelgroep

Hét event voor CIO's, CTO's, hoofden IT en Service Managers bij gemeenten.  Een ontmoeting tussen overheid en bedrijfsleven. Tijdens het congres ‘Smart Cities 2.0: van data naar beleid’ zullen deskundige sprekers u antwoord op deze vragen geven en krijgt u een beeld van wat verschillende gemeenten al bieden. Ook biedt dit congres een uitgelezen kans om overheid en bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen om te zien hoe zij samen kunnen werken aan de ontwikkeling van Smart Cities.

Kijk op de site voor meer informatie: www.binnenlandsbestuur.nl/congresSmartCities

Nieuwsbrief KVAN BRAIN mei 2017

In de nieuwsbrief KVAN BRAIN van mei:

 • Aan de slag met de Omgevingswet
 • Auteursrecht
 • Kennistournee
 • Organisatie kennisfunctie
 • Modellen Archiefverordening en Besluit Informatiebeheer
 • KVAN-dagen Dordrecht: inschrijving geopend
 • Kwaliteitsmonitor dienstverlening
 • Kennisbank AV-archivering
 • International Archives Day
 • Stuk van het Jaar blijft bestaan

Financiering voor SEMIA project

Toekenning financiering door Smart Culture – Kunst en Cultuur aan The Sensory Moving Image Archive (SEMIA) Boosting Creative Reuse for Artistic Practice and Research

Het SEMIA-project heeft tot doel te onderzoeken welke hulpmiddelen (analysesoftware, interfaces) nodig zijn om creatieve gebruikers – beeldend kunstenaars, de creatieve industrie, onderzoekers – in staat te stellen om gedigitaliseerde erfgoedcollecties, i.h.b. historisch bewegend beeld, te verkennen en te hergebruiken op basis van hun visuele kenmerken (licht en kleur, vorm of beweging).
Consortiumpartners: EYE Filmmuseum, Studio Louter en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Prof. dr. G. Fossati (Universiteit van Amsterdam), dr. H.M.M. van Vliet (Hogeschool van Amsterdam) en dr. E.L. Masson (Universiteit van Amsterdam)

Regionaal Archief Rivierenland start met PIDs

Regionaal Archief Rivierenland is, samen met Netwerk Digitaal Erfgoed, Nationaal Archief en De Ree Archiefsystemen, gestart met een project om PIDs (Persistent Identifiers) te implementeren in MAIS-Flexis .

Nadere uitleg staat in dit nieuwsbericht.

Bij afronding van het project in mei komt deze programmatuur ook voor andere archiefdiensten beschikbaar die zijn aangesloten op archieven.nl en is er een slotbijeenkomst in Tiel.

Gebruik van erfgoedwebsites onderzocht

Onafhankelijk onderzoek door GFK heeft uitgewezen dat 86% van de Nederlanders websites van erfgoedinstellingen, gemeenschappelijke erfgoedportals en bekende verhalenkanalen op het terrein van digitaal erfgoed bezoekt. Dit aantal is onderzocht in een nulmeting van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het onderzoek is uitgevoerd door GfK Nederland en deze uitkomst wordt bekend gemaakt op 7 april door het Netwerk Digitaal Erfgoed op de NDE-conferentie in Den Bosch, die het startsein is van de Week van het Digitaal Erfgoed.

Hier leest u meer over dit onderzoek

Inspiratiedag Pers & publieksbereik

De afgelopen 2 jaar heeft Stuk van het Jaar achter de schermen gewerkt aan professionalisering van de leukste verkiezing van de Nederlandse archieven. Samen met reclamebureau Toffey hebben we veel geheimen ontdekt van het maken van een succesvolle publiekscampagne. Deze geheimen willen wij graag met jullie delen, en daarom organiseren we op maandag 3 juli de Inspiratiedag Pers & publieksbereik. Lees hier het voorlopige programma
Alvast een tipje van de sluier: de makers van TV programma Verborgen Verleden komen vertellen over ‘The making of..’ van hun succesvolle programma.

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht