Nieuws

Jubileumcongres NVBA

Op 21 september viert het NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) haar 70-jarig bestaan met een congres te Deventer. Het programma bestaat uit twee gedeelten:

    Middagprogramma vanaf 13.00 - 17.00 uur
    Avondprogramma vanaf  17.00 - 20.00 uur een netwerk buffet

Lees hier het persbericht over dit jubileumcongres

Subsidiewijzer digitalisering

DEN geeft een overzicht van actuele subsidiemogelijkheden voor digitalisering van cultureel erfgoed. Hiermee wil DEN cultuur- en erfgoedinstellingen helpen snel de weg te vinden naar geschikte fondsen voor digitalisering en vernieuwing van diensten in Nederland en Europa. Lees verder op de pagina Subsidiewijzer

Semantics 11 tot en met 14 september 2017

 

Het semantisch web is een belangrijke schakel in de digitale transformatie naar een wereld waarin informatie centraal staat. Nederland kent een aantal internationaal toonaangevende initiatieven op het gebied van linked data en het toepassen van semantic-webtechnieken. Dit is een belangrijke reden dat de initernationale semantic web community van 11 tot 14 september neerstrijkt in Amsterdam voor de Semantics conferentie. Semantics is hét congres waar onderzoekers en vertegenwoordigers uit de industrie en openbaar bestuur die zich bezig houden met de publicatie van data op het web, bij elkaar komen. De KNVI is als mediapartner betrokken bij dit congres. KNVI-leden krijgen 15% korting op de toegangsprijs.
De kortingcode is Promo1980KNVI.
Volg Semantics 2017 ook op twitter: @SemanticsConf

Uw mening over ISO 13008

Gebruikt u de ISO-standaard 13008? De ISO-commissie bereidt een herziening voor en is benieuwd naar uw mening over deze standaard voor migratie en conversie.

Bij deze dan ook een oproep aan gebruikers van deze standaard om aan te geven wat volgens hen zou moeten gebeuren. Indien het oordeel is dat de standaard ingetrokken dan wel aangepast dient te worden, is een (korte) onderbouwing benodigd. Reageren kan tot 1 augustus a.s. De verzamelde input wordt geïnventariseerd en meegenomen in het oordeel van de NEN commissie richting de ISO.”

Reageren kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier leest u meer over deze oproep

 

Definitieve versie 2.0 van RODIN is uit!

De eerste versie uit 2010 heeft furore gemaakt als bruikbare rode draad door het woud van (inter)nationale wet- en regelgeving en normen. Met behulp van het toetsinstrument RODIN kon op relatief simpele wijze inzicht worden gekregen in de vraag: zijn wij als gemeente of andere overheid klaar voor digitaal archiveren? Zo niet, wat moet er dan nog gebeuren?
Door de vele ontwikkelingen in praktijk, wet- en regelgeving en normeringen van digitaal archiveren was een versie 2.0 nodig. Eerder dit jaar verscheen op deze plek een oproep om te reageren op de concept versie van RODIN 2.0. Daarop zijn heel veel reacties binnengekomen, die in de definitieve versie zijn verwerkt. Wij hopen hiermee weer een up to date toetsinstrument voor administraties, archiefinspecteurs, auditors en informatieprofessionals te kunnen bieden.

Download hier RODIN 2.0.

Nieuwsbrief KVAN BRAIN juli 2017

In de nieuwsbrief KVAN BRAIN van juli:

  • Kwaliteitsmonitor gaat toch door
  • Auteursrecht: informatiebijeenkomst met Pictoright
  • Stageopdrachten en -plekken studenten duale master UvA
  • Omgevingswet: KVAN/BRAIN in de frontlinie
  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): werkgroep opgestart
  • Nieuws uit de VNG Adviescommissie Archieven
  • Innovatief project rondom erfgoed en Artificial Intelligence
  • Mondriaanfonds zoekt commissieleden
  • Agenda
  • Leesvoer en kennisproducten

Aanmelding van kandidaten Victorines

Win € 2000 met je publicatie, € 1500 met een innovatief initiatief of € 1000 met je scriptie! Stel jezelf of je collega kandidaat voor een van de 3 Victorines. Doe zelf mee of draag iemand anders voor uiterlijk op 29 september 2017. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het KNVI congres 2017 op donderdag 9 november in Nieuwegein. Sinds 1978 looft het Victorine van Schaickfonds | KNVI jaarlijks de Victorines uit. Met de prijzen willen we publicaties en vernieuwing in het informatievak stimuleren.

Gebruik van erfgoedwebsites onderzocht

Onafhankelijk onderzoek door GFK heeft uitgewezen dat 86% van de Nederlanders websites van erfgoedinstellingen, gemeenschappelijke erfgoedportals en bekende verhalenkanalen op het terrein van digitaal erfgoed bezoekt. Dit aantal is onderzocht in een nulmeting van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het onderzoek is uitgevoerd door GfK Nederland en deze uitkomst wordt bekend gemaakt op 7 april door het Netwerk Digitaal Erfgoed op de NDE-conferentie in Den Bosch, die het startsein is van de Week van het Digitaal Erfgoed.

Hier leest u meer over dit onderzoek

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht