Nieuws

Nieuwe site KVANBRAIN.nl

Vanaf vandaag heeft de KVAN samen met branchevereniging BRAIN een nieuwe site: www.kvanbrain.nl
De oude sites van beide verenigingen worden niet meer bijgehouden en zijn in afwachting van archivering.
Ga dus vanaf nu voor al je archiefnieuws naar www.kvanbrain.nl

20 juni Bijeenkomst Archivematica gebruikersgroep

Op initiatief van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Netwerk Digitaal Erfgoed vindt op woensdag 20 juni de eerste bijeenkomst plaats van de Vlaams-Nederlandse Archivematica gebruikersgroep.

Nieuwe site KVANBRAIN.nl

Vanaf vandaag heeft de KVAN samen met branchevereniging BRAIN een nieuwe site: www.kvanbrain.nl
De oude sites van beide verenigingen worden niet meer bijgehouden en zijn in afwachting van archivering.
Ga dus vanaf nu voor al je archiefnieuws naar www.kvanbrain.nl

Stemmen op de Jonge Archivaris van 2018

 

Stem mee voor de Publieksprijs Jonge Archivaris van 2018
De verkiezing van de Jonge Archivaris van het Jaar kent een publieks- en vakjuryprijs. Voor beide prijzen vindt de prijsuitreiking plaats tijdens de Archiefdagen op 11 juni 2018 om 16.30 uur in de Frans Boermanszaal in Theater De Maaspoort in Venlo. De winnaars ontvangen naast eeuwige roem, ook een tablet én een jaarlidmaatschap van KVAN/BRAIN.

De genomineerden zijn:
- Welmoed Bons
- Evelien Vermeeren-de Jonge
- Lise Koning
- Jasper Snoeren
- Ingeborg Huijberts

Breng nu via de site van JONG Archivarissen eenmalig jouw stem uit op één van de bovenstaande genomineerden voor de publieksprijs! Dit kan tot en met vrijdag 8 juni. De vakjury zal uit de vijf genomineerden de winnaar selecteren van de vakjuryprijs.

Kamervragen n.a.v. zaak Voet

De kamerleden Bergkamp en Groothuizen, beiden van D66, zijn gealarmeerd door het massaal offline halen van historisch beeldmateriaal. Beide kamerleden hebben op 28 mei kamervragen gesteld naar aanleiding van publicaties over de zaak Voet. De publicatie in Binnenlands Bestuur waarnaar de kamerleden verwijzen, is gebaseerd op het persbericht van KVAN/BRAIN.
 

Rapport quickscan en factsheet beschikbaar

 

Mathieu Paapst van ICTRecht voerde in de afgelopen maanden in opdracht van KVAN/BRAIN een quickscan uit bij drie onderling totaal verschillende archiefinstellingen: NIOD, RHC Eindhoven en Haags Gemeentearchief. Op basis van de bevindingen van deze drie onderzoeken zijn een aantal generieke thema's en aandachtspunten geïdentificeerd. Deze zijn uitvoerig besproken tijdens twee bijeenkomsten met de werkgroep AVG, waarna er generieke analyses van zijn gemaakt en aanbevelingen voor zijn geformuleerd. Het adviesrapport is nu gepubliceerd op de websites van KVAN en BRAIN en wordt ook gedeeld via het Kennisplatform Juridische Aangelegenheden op KIA.
Naast het adviesrapport leverde Paapst ook een factsheet op voor de interpretatie en toepassing van de AVG in de archiefsector.

25 juni: Kennisbijeenkomst De Digitale Kooi

Het is een turbulente tijd op het gebied van informatie- en archiefbeheer. Veranderingen op het terrein van wetgeving en nieuwe technieken dwingen tot het nadenken over fundamentele zaken zoals openbaarheid, authenticiteit van informatie en democratische verantwoording. Hoe vindt de recht en bewijszoekende burger nog zijn weg? Arjan Widlak en Marlies van Eck houden ieder vanuit hun expertise een lezing over de wereld van overheids-ICT en automatische besluitvorming.

Veel media-aandacht voor auteursrechtproblematiek

 

Veel archiefinstellingen hebben naar aanleiding van het vonnis in de zaak Voet beeldmateriaal offline gehaald waarvan zij in het licht van deze uitspraak niet langer zeker zijn dat ze het zonder risico kunnen en mogen publiceren. Bij elkaar gaat het om honderdduizenden beelden van tientallen instellingen. KVAN/BRAIN vroeg met een persbericht aandacht voor de gevolgen hiervan voor publiek en instellingen. Dat heeft veel publiciteit gegenereerd bij onder andere Omroep Max, het Radio 1 Journaal, de Volkskrant, NOS, Binnenlands bestuur en vele lokale en regionale media. Her en der verschenen interessante blogs naar aanleiding van de zaak:

Kennisland
iBestuur

Hoewel de gevolgen van de zaak Voet betreurenswaardig zijn, helpt deze casus wel om de noodzaak aan te tonen van de modernisering van het auteursrecht en de invoering van Extended Collective Licensing.

Nieuwsbrief KVAN BRAIN mei 2018

In de KVAN-Brain-nieuwsbrief van mei o.a. nieuws over de Archiefdagen, auteursrecht en de zaak Voet, AVG en archieven en nog véél meer!

HISTORISCH BEELDMATERIAAL MASSAAL OFFLINE

Auteursrechtelijke risico’s voor archiefinstellingen veel groter dan gedacht

Archiefinstellingen verwijderen steeds meer historisch beeldmateriaal van hun websites. Daarmee worden de resultaten van vele jaren digitaliseringsbeleid tenietgedaan. De branchevereniging van archiefinstellingen slaat alarm.
 
Erfgoed Leiden verloor onlangs een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. Vanwege deze zaak halen veel instellingen hun prentbriefkaarten en daarmee vergelijkbaar beeldmateriaal offline.

Anonieme makers

Archiefinstellingen doen veel onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Onmogelijke opgave

“Het wordt bijna onmogelijk om ons werk goed te blijven doen”, zegt Chantal Keijsper, de voorzitter van de Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN). “Het is de taak van archiefinstellingen om hun collecties zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen aan het publiek. OCW en de lokale overheden vragen dat ook van ons.” De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van online beeldbanken. Het gebruik van archiefcollecties is daardoor explosief toegenomen. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren.

Verstrekkende gevolgen

Nu het risico op claims en boetes groter blijkt dan gedacht, worden instellingen nog voorzichtiger dan ze al waren. Erfgoed Leiden haalt voor de zekerheid ruim 100.000 foto’s offline. Het Regionaal Archief Tilburg zette al eerder 80.000 van hun 110.000 digitale foto’s ‘op zwart’. Het Noord-Hollands Archief maakte eerder deze week bekend 56.000 anonieme prentbriefkaarten van internet af te halen. Tientallen archiefinstellingen in het hele land doen hetzelfde. Bij elkaar worden er zo honderdduizenden digitale afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken.

Hoger beroep

Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging. “Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis,” aldus voorzitter Chantal Keijsper. “Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat.”

Nieuwsbrief KVAN BRAIN april 2018

In de nieuwsbrief van april o.a. reacties gevraagd op de bestuurlijke vernieuwing KVAN/BRAIN, advies inzake de kwestie Voet en de inschrijving Archiefdagen 2018 is geopend!

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht