S@P

Archives in Liquid Times. Mini-symposium met S@P-jaarboek

Onder de titel Archives in Liquid Times vindt dinsdagmiddag 12 december een mini-symposium plaats, met aan het einde de presentatie van het nieuwste digitale Jaarboek van de Stichting Archiefpublicaties.
Martijn van Otterlo, Geert-Jan van Bussel en studenten archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gaan in op de betekenis van archieven in de digitale wereld van vandaag, en de betekenis van de digitale ontwikkelingen op archiveringsfuncties. Aan het eind van het symposium zal de redactie van het Jaarboek Archives in Liquid Times een inhoudelijke toelichting geven op de publicatie.
Het uitgebreide programma van het symposium verschijnt binnenkort.

Gegevens

Datum: 12 december 2017
Tijdstip: 14.00 - 17.00 met aansluitend een borrel
Locatie: Hogeschool van Amsterdam, Wibautstraat 3b, Wibauthuis collegezaal WBH02B09.
Kosten: Gratis

Programma:

13.40 – 14.00:     Inloop, koffie/ thee
14.00 – 14.10:     Welkom en introductie
14.10 – 14.50:     dr. ir. Martijn van Otterlo – Hoe overleef ik de archivistische singulariteit?
14.50 – 15.20:     Studenten archiefwetenschap UvA – Archiefverkenningen in een fluïde informatiewereld
15.20 – 15.35:     Discussie
15.35 – 15.50:     Pauze
15.50  - 16.30:     dr. Geert-Jan van Bussel – Archives in fluid times? Een theoretische uitdaging
16.30 – 16.55:     Inhoudelijke toelichting en presentatie Jaarboek door redactie
16.55 – 17.00:     Slot
17.00 – 18.00:     Borrel

Download het pdf-bestand van het programma en toelichting op de presentaties

Aanmelden

Aanmelden voor dit symposium kan door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v..v. Aanmelding symposium 12/12. Vermeld daarbij: naam, organisatie, e-mailadres.
Let op: het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelding geschiedt op volgorde van aanmelding. U ontvangt een bevestiging.

Over het S@P-Jaarboek Archives in Liquid Times

Archives in Liquid Times is een boek dat een aanzet wil geven tot verbreding en verdieping van het denken over archieven in de digitale wereld van vandaag. Een boek dat de discussie wil voeden in verschillende vakgebieden. Een boek ook dat laat zien dat archieven in deze vloeibare tijden vanuit meerdere invalshoeken kunnen en moeten worden belicht.
Archives in Liquid Times is een boek waarin een verbinding wordt gelegd tussen enerzijds archivistiek en anderzijds (informatie)filosofie en data science. De bijdragen in het boek zetten de ramen open naar frisse nieuwe inzichten en concepten, en naar nieuwe toepassingen van bestaande inzichten en oude concepten. Naast filosofische beschouwingen en soms speculatieve essays is er aandacht voor verdieping van archieftheoretische thema’s.
Het boek bevat bijdragen van specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder Wolgang Ernst, Geoffrey Yeo, Anne Gilliland, Charles Jeurgens, Martijn van Otterlo en Geert-Jan van Bussel. Het boek wordt afgesloten door interviews met Luciano Floridi en Eric Ketelaar, waarin zij reflecteren op de bijdragen. Het jaarboek is volledig Engelstalig en is vanaf 13 december kosteloos digitaal verkrijgbaar.

Stichting Archiefpublicaties

De Stichting Archiefpublicaties (opgericht in de jaren zeventig) ging in 1999 op initiatief van de KVAN hernieuwd van start. Reden is dat de (inter)nationale theoretische ontwikkelingen op het vakgebied in Nederland nog te weinig bekend zijn en dat dit type artikelen voor vakbladen als het Archievenblad en Overheids Documentatie (OD) te lang en te diepgravend is. Toch is het belangrijk dat vakgenoten de ontwikkelingen kunnen volgen en eraan kunnen deelnemen. Verandering van archivistische theorie wijzigt de uitoefening van het beroep namelijk drastisch. Bekijk een overzicht van de publicaties van de Stichting.
 

Jaarboeken

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) startte in 1999 met de uitgave van een serie Jaarboeken die zowel voor informatiemanagers als archivarissen interessant is. Ze hebben tot doel artikelen te publiceren die een beeld geven van de (inter)nationale wetenschappelijke revolutie die op de vakgebieden archivistiek en informatiemanagement aan de gang is. Kenmerk van deze omwenteling is dat de beide vakgebieden elkaar steeds dichter naderen.

Twaalf jaarboeken staan nu online. Ze zijn opgenomen in dezelfde applicatie waarin ook het gedigitaliseerde Archievenblad beschikbaar is. Er is een vergelijkbare zoekfunctionaliteit, maar een verschil is dat de S@P-jaarboeken als PDF-document worden aangeboden. Dat op deze manier komt een grote hoeveelheid archivistische publicaties laagdrempelig beschikbaar komt, sluit nauw aan op de doelstelling van de S@P: de bevordering van de theoretische ontwikkeling van het vak en een brede kennisname daarvan.

Archiefschoolschriften

Op initiatief van de Stichting Archiefschool (Amsterdam) kwam in 2004 een nieuwe serie archiefpublicaties tot stand. De serie Archiefschoolschriften staat onder redactie van de Archiefschool. De Archiefschoolschriften geven de laatste stand van zaken met betrekking tot een bepaald thema of onderwerp weer. Ze laten een breder publiek kennis maken met zaken die het archiefvak raken. Het zijn inleidende teksten, geen wetenschappelijke publicaties.

Zie ook op deze website

  
 • Publicaties

  Publicaties De KVAN is betrokken bij uiteenlopende publicaties, zowel op papier als via internet. Uitgangspunt is naast het uitgeven van

  Lees meer
 • Archievenblad

  Het Archievenblad is het vakblad voor beroepsbeoefenaren in het archiefwezen. De artikelen informeren archivarissen, informatiemedewerkers, DIV'ers, educatieve medewerkers bij archiefdiensten,

  Lees meer
 • Contactgegevens Archievenblad

  ReactiesWilt u reageren op de inhoud van het blad of heeft u suggesties voor een artikel, neem dan contact op

  Lees meer
 • Lopende jaargang

  Inhoudsopgave Archievenblad jaargang 121 (2017): Inhoudsopgave 2017-9 Inhoudsopgave 2017-8 Inhoudsopgave 2017-7 Inhoudsopgave 2017-6 Inhoudsopgave 2017-5 Inhoudsopgave 2017-4 Inhoudsopgave 2017-3 Inhoudsopgave

  Lees meer
 • Informatie voor auteurs en redactiestatuut

  Informatie voor auteurs Klik hier voor de leidraad voor auteurs Klik hier voor de leidraad voor het schrijven van recensies

  Lees meer
 • 1
 • 2

Aanmelden voor de KVAN-BRAIN nieuwsbrief

* verplicht